Hovedområder
Arrangementer /træf
Autocampere
Biler
Camping i TV
Campingnyt
Campingpladser i DK
Campingpladser i udl.
Campingvogne
Digital TV
Diverse
Efterlysninger
Fortelte og telte
Gode råd
Konkurrence
Køb og salg (Udstyr)
Mit vogntog
Navigation
Ny campist
Personlige sider
Rejseinspiration
Storebæltsbroen
Udstillinger
Udstyr og Tilbehør
Vintercamping
Debatforum på diverse mærker
Alle områder (liste)
Alle områder (detalj.)
Betingelser
Hjælp:
Oprette ny tråd eller svar på indlæg
Hobby debatforum
Fold alle indlæg sammen

Titel Forfatter Dato

Skift køkkenvandhane - lidt hjælp  Flemming Udbjørg 16.5.2018 |  19:25  
Køkkenvandhanen i vores Hobby Excellent 540 UFE - den helt standard Comet-hane - er blevet utæt, så der løber vand ud fra "samlingerne" mellem bordplade og håndgreb.

Jeg har forsøgt mig med at skille vandhanen ad og stramme den indvendige montering - uden resultat. Og jeg har forsøgt at tætne., købe nye pakninger o.s.v. - og alligevel løber der lidt vand ud de forkerte steder.

Så efter mange timer med forsøg står den nok på en ny vandhane - og så er spørgsmålet; Hvor besværligt er det i denne model??

Jeg kan ikke komme til vandhanen udefra ventilationsristene - og jeg tænker ikke på at skære nyt hul i bagsiden af vognen.

I køkkenbordet er der både gaskomfur og vask med monteret vandhane. Man skal være rest specielt bygget for at kunne komme til vandhanens montering, vandtilslutning m.v. inde under køkkenvasken helt inde ved bagvægen og helt oppe i hjørnet bag vasken.

Men selvfølgelig kan det lade sig gøre at skifte vandhanen!! Tror jeg!! - men efterlyser lidt hjælp og inspiration til at holde tanken i live.

Er de rnogen af jer, som har prøvet dette eller som kender en instruktions-video eller billed-artikel, som kan hjælpe mig på vej.

Alternativet er at køre på værksted - men hvis det er hundesvært at udføre selv, så bliver det sikkert hundedyrt at få andre til det.

Nogen som kan hjælpe lidt ??

Mvh
Flemming U

Demonter skuffen under vasken. Demo..   F. Bruun 17.5.2018 |  9:20
Demonter skuffen under vasken.
Demonter de 2 vandslanger.
Stik armen ind bag vasken og fasthold omløberen evt. med en vandpumpetang og drej hele vandhanen mod uret, så den løsner sig i gevindet. Skrue nu omløberen helt af og træk hane og slanger om gennem hullet.
Monter i omvendt rækkefølge:

www.thansen.dk
Hej Fl. U.! Måske giver jeg dig et ..   Johnny Heüman 17.5.2018 |  9:55
Hej Fl. U.!
Måske giver jeg dig et fjollet svar, men jeg fornemmer, at have været i samme situation som dig, hvor jeg troede, at der var tale om en utæthed forneden på vandhanen.
Det viste sig imidlertid at dreje sig om, at jeg efter at have haft perlatoren af for afkalkning, havde jeg ikke fået sat den ordentligt på igen. Derfor løb der lidt vand "skævt" ud af perlatoren og ned ad vandhanen - på undersiden. Det så ud som om der var tale om en utæthed for neden. Efter at have fået sat perlatoren ordentligt på igen, var der ingen "utæthed".
M.v.h.
Johnny Heüman
Tak til begge . - og nej, det er ik..   Flemming Udbjørg 17.5.2018 |  21:33
Tak til begge . - og nej, det er ikke perleatoren som er problemet. Vandet kommer ud fra samlingerne i vandhanen, som jeg har haft skilt ad for at få den tætnet - uden resultat.
Vand er jo meget "doven" og hvis de..   F. Bruun 17.5.2018 |  22:25
Vand er jo meget "doven" og hvis der er modstand af kalk eller slam i perlatoren finder vandet andre veje!
Enig! - men mine perleatorer er tot..   Flemming Udbjørg 18.5.2018 |  9:29
Enig! - men mine perleatorer er totalt fri for både kalk og snavs. Renholdes jævnligt. Vandhanetuden er 00% rn for både kak og snavs og indmaden i vandhanen er fri for både kalk og snavs. Og jeg har skiftet de 2 pakninger som sidder i hanen - og vendt dem korrekt. Tog billeder af placering før og fulgte dem nøje. Og sædet for pakningerne er totalt rengjort. Blandings-kugleleddet er fuldstændigt rent. Alt står som i en helt ny hane.

Men når vi tænder for hanen kommer der vand ud i "samlingerne" mellem drejeleddet med tuden og henholdsvis bundstykket og overstykket med blandingsgrebet. Og nej - jeg har heller ikke haft små stumper til overs når jeg har samlet hanen igen.

Efter timevis af forsøg og funderinger er jeg blevet enig med mig selv om, at årsagen nok er, at hanen på et tidspunkt er blevet samlet for stramt, så de 4 små nylon-låsetappe som sidder foroven på delen med blandingskuglen i er blevet overkørt, så tappene er lidt skæve/nedadbøjede.

Når jeg så skruer låse-/afstandsstykket på vandhanen og derved skal låse denne indmad fast, så de små tætningsringe i bunden slutter tæt til toppen af hanens 3-delte vand-sæde, så er der herefter kun 2 muligheder:

Hvis jeg strammer låseringen så meget, at der ikke kommer vand ud på forkerte steder, så kan vandhanens tud ikke rokkes. Den sidder totalt fastlåst i én position - og det er ikke dne rigtige løsning, for enten får man vand på gulvet eller også kan man ikke lukke glaslåget over vasken.

Hvis jeg løsner låseringen tilstrækkeligt til, at jeg kan dreje tuden, så løber der straks vand ud mellem samlingerne. Og hvis jeg strammer låseringen en smule mere så der pibler mindre vand ud, så bliver tuden utæt, når jeg trækker/skubber i den, for at drejer den. Samlingen mellem hanen og tuden er ikke beregnet til at der skal bruges kræfter, for at dreje tuden til/fra vasken - for så ryger pakningen i tuden.

Så nu kender jeg nok problemet, og har forsøgt mig med at lægge en tynd fugemasse ind mellem delen med blandingskuglen og det faste underliggende vand-sæde, så fugemassen skulle hjælpe de 3 små pakningsringe til at holde systemet tæt. Mende små nylon-låsetappe er ikke stærke nok til at kunne holde samlingen tæt, og der er ikke plads/mulighed for at bygge noget på foroven.

Såh --- den nye hane er bestilt, og i mellemtiden indhenter jeg erfaringer fra campister som har prøvet manøvren i vores vogntype før. Som jeg ser det, er der plads til forbedringer på udviklingssiden, så det bliver praktisk nemmere for almindeligt byggede mennesker med ben, ryg og arme, som ikke kan drejes og vinkles i alle retninger, selv at kunne udføre en relativt enkel operation som denne.

Jeg har fået tilsendt gode råd og links til gode erfaringer - tak for dem. Og når hanen lander vil jeg kaste mig sejrsikkert ud i opgaven og vide, at det skal kunne lykkes.
Kan det tænkes, at der har stået en..   F. Bruun 18.5.2018 |  9:48
Kan det tænkes, at der har stået en anelse vand i hanen i vinter, så den er frostsprængt??
Ja Bruun. Alt er tænkeligt, men jeg..   Flemming Udbjørg 18.5.2018 |  23:17
Ja Bruun. Alt er tænkeligt, men jeg er helt sikker på, at jeg også i denne vinter har blæst hanerne tomme for vand efter hver eneste vintertur. Det er en del af rutinen ved alle ture i den kolde tid. Men man skal ikke udelukke noget som helst.

Men det kan så ikke forklare de 4 nedslidte/nedadbøjede nylon-låsetappe, som giver måske 1 mm for lidt tilspænding af hele systemet.

Og uanset hvad der er årsag til problemet, så er min udfordring nu at få udskiftet hanen.
Hej Flemming. Mon du fik udskiftet ..   H.C 6.6.2018 |  13:04
Hej Flemming. Mon du fik udskiftet vandhanen?
Jo tak H.C. - men det er et afsindi..   Flemming Udbjørg 6.6.2018 |  19:21
Jo tak H.C. - men det er et afsindigt knokkel-arbejde, fordi pladsen undervandhanen og mellem vasken og komfur-bunden er så trang, at normale værktøjer ikke kan komme til.

Mine hænder kan ikke komme op til den omløber som skal løsnes, en alm. vandpumpetang kan slet ikke få plads nok til at åbne og gribe, tricket med at dreje vandhanen så omløberen underbordet løsner sig, fungerede ikke, for det fik bare vandhanen til at skille helt ad. o.sv. o.s.v.

2 kloge håndværker-typer gjorde deres tapre forsøg med samme held. En genbo lånte mig en værktøjskasse med 1.000 ting og sager, og deri fandt vi sammen en mulig løsning; En forholdsvis langskaftet men alligevel smal gaffelnøgle kunne komme rigtigt ind til omløberen, men var for lille i kæben. Men nu var vi da på sporet. Og så gik turen til et værksted, hvor vi lånte et gaffelnøglesæt med den rette længde, smalhed og kæbestørrelse. Og så gik omløberen løs!!

Og resten var den rene ferie. Vand og el blev tilkoblet den nye hane, som blev sat ned i hullet, og omløberen blev monteret under bordpladen. Men....der er ikke plads nok til, at gaffelnøglen kan lave den sidste ca. 1/8 stramning. Vi kan ikke få fat, og hvis vi strammer ved at dreje på vandhanen, så kan tuden ikke drejes.

Nu virker det! - men når vi drejer tuden på vandhanen, så giver vandhanen sig en anelse, både den ene og den anden vej. Det er kun en anelse - og vi dør ikke af det! Men den er ikke mere end 99,99% ok.

Når vi sætter vognen til opbevaring til efteråret, og der bliver lidt længere mellem turene, så vil værkstedet få lov til at dreje det sidste nøk! De siger pænt tak for ordren - og ved, at det på nogle vogne er noget af en ppgave, fordi hanehullet siffer for tæt på en møbel-skillevæg og på gaskomfuret - og så vasken spærrer for værktøjet.

Men jeg fik da en billig hane!!

/Flemming U
@Flemming U! Du har vel 3 gasblus o..   F. Bruun 6.6.2018 |  20:25
@Flemming U!
Du har vel 3 gasblus og intet komfur??
Du har helt ret Bruun. Jeg skrev op..   Flemming Udbjørg 6.6.2018 |  21:34
Du har helt ret Bruun. Jeg skrev oprindeligt "I køkkenbordet er der både gaskomfur og vask med monteret vandhane." - fordi det ikke er 3 selvstændige gasblus, men en samlet indbygningsenhed, hvor gasblusene sidder i en fælles fordybning, som tager plads op under installationen. Og som i øvrigt er bygget sammen med vasken til en samlet enhed. Så måske er det en "kombineret vask-, koge- og bordplade- nedsænkningsenhed i rustfrit stål med indbygget vandhane med drejetud, glaslåg og bundprop", som er den korrekte betegnelse.

Jeg tænkte ikke på tidspunktet over denne mulighed - og tænkte dog alligevel at de garvede og erfarne campister fangede ideen med min ufuldkomne beskrivelse gaskomfur. Og svarene ser ud til at bekræfte min formodning.

Men fint, at få det bragt helt på plads; Vi har ikke noget komfur i vores campingvogn! - men alligevel var det ualmindeligt vanskeligt at få skiftet vandhanen, fordi der var ufatteligt trangt under det der sammenbyggede rustfrie stål-monstrum med det lange navn ovenfor.

Beklager den forvirring som min ukorrekte anvendelse af ordet komfur kan have forvoldt i de små hjem.

Ironi kan forekomme.
Det er nogen gange rart at opdage, ..   Flemming Udbjørg 6.6.2018 |  21:58
Det er nogen gange rart at opdage, at man ikke er helt alene om, at tage fejl.

Betegnelsen gaskomfur er tilsyneladende under forfald - så man mange steder faktisk bruge betegnelsen om flere forskellige typer af gas-kogeenheder.

Rart ikke at være helt alene! Bare se de forskellige variationer her:

https://www.google.dk
Et gaskomfur har jo selvfølgelig ud.. F. Bruun 6.6.2018 |  23:08
Et gaskomfur har jo selvfølgelig ud over gasblus også ovn. Det jeg tror at du har er 3 gasblus i en enhed med en køkkenvask og 2 glasplader som låg i stil som denne på foto.
Fandt det ikke svært at skifte en vandhane i vores Cramer gasblus køkkenvask kombination!

Forstør Zoom
Bruun - det er da en helt overflødi..   Flemming Udbjørg 7.6.2018 |  22:18
Bruun - det er da en helt overflødig beskæftigelse at gå rundt og tro, hvad jeg har af udstyr i vores CV. Men hver mand sin hobby.

Og definitionen på et komfur ligger jo nok ikke helt så fast som du antager - og det kan du jo nemt få bekræftet ved at dykke ned i filen med de mange billeder af noget som kaldes komfur, og hvoraf mange er helt uden ovn. F.eks. dette, som med statsgaranti ikke har nogen indbygget ovn, men bliver dog af forretningen alligevel kaldt et gaskomfur:

https://www.google.dk

Derfor kan man ikke bare sige, at et gaskomfur selvfølgelig altid har en ovn. Tider og betegnelser flytter sig - uanset om vi gamle følger med eller ej.

Jeg er på dine vegne ærligt glad for at det var nemt at skifte vandhanen i din campingvogn. Jeg konstaterer bare, at sådan var det ikke for mig - selv om jeg fik hjælp af 2 glade campingvognsejere, som har hænderne skruet helt rigtigt på, og var sikker på, at det ikke var nogen sag at gå i gang med. Men de blev klogere, gjorde de!

Da jeg havde forsøgt at komme igang selv, søgte jeg lidt erfaring her på siden, da det ikke så helt så nemt ud, som jeg havde forestillet mig. Og denne antagelse blev til fulde bekræftet af de 2 hjælpsomme gutter.

Så nu ved vi bare, at det nogen gange er nemt og andre gange knap så nemt.

Deltag i debatten

Du skal være logget ind for skrive eller redigere i vores debatforum

E-mail  
Password  
Husk mig  

Er du en ny bruger af vores debatforum, kan du oprette en profil her

Har du glemt dit password?

Fortvivl ikke. Udfyld din e-mail adresse herunder, og vi sender dig straks et nyt.

  E-mail