Hovedområder
Arrangementer /træf
Autocampere
Biler
Camping i TV
Campingnyt
Campingpladser i DK
Campingpladser i udl.
Campingvogne
Digital TV
Diverse
Efterlysninger
Fortelte og telte
Gode råd
Konkurrence
Køb og salg (Udstyr)
Mit vogntog
Navigation
Ny campist
Personlige sider
Rejseinspiration
Storebæltsbroen
Udstillinger
Udstyr og Tilbehør
Vintercamping
Debatforum på diverse mærker
Alle områder (liste)
Alle områder (detalj.)
Betingelser
Hjælp:
Oprette ny tråd eller svar på indlæg
Vintercamping
Fold alle indlæg sammen

Titel Forfatter Dato

Varme  Tommy Jessen 24.2.2018 |  8:21  
Hej jeg ville lige hører om jeres gasforbrug.
Jeg har en Adria med alm gasvarme ovn med blæsevarme samt el gulv varme.
Men jeg syntes altid der er så fodkoldt.Når vi bruger gasvarmeovnen med blæser ,så syntes at det virker koldt det der kommer ud af de lange slanger.

Mit spørgsmål er om det tager meget mere gas med en vogn med centralvarme og vandbåren gulvvarme.Vi er vintercampister,det er ikke for at spare nogle penge på gas.
Men kun for at kunne holde varmen.

Centralvarme bruger mindre gas, og ..   Bent-L 24.2.2018 |  8:32
Centralvarme bruger mindre gas, og vandbåren gulvvarme koster kun første dag du starter det op, når det er varm koster det næsten intet, modsat el gulvvarme
Gasforbrug:.. F. Bruun 24.2.2018 |  8:37
Gasforbrug:

Forstør Zoom
Vi har el-gulvvarme og Truma-blæser..   Flemming Udbjørg 24.2.2018 |  9:20
Vi har el-gulvvarme og Truma-blæser-ovn - og har haft samme løsning i tidligere vogne.

Det gælder om, at få varmet vognen godt igennem straks fra starten! Høj varme på Truma, og en god blæser på, så varmen kommer ud i slangerne, mens der stadig kommer varme ud fra ovnens front.
Det tager et par timer her midt om vinteren. Men hvis ikke magasiner, hynder, , sengens madras og dyner, gardiner m.v. er varmet igennem, får du aldrig vognen varm.

Når varmen er "nok", skruer du ned for varmen - et lille trin ad gangen - og skruer langsomt ned for blæseren også. Hold øje med, at er kommer varme ud af både slangerne og fra ovnens front. Når luften i vognen har nået en acceptabel varme, vil du også kunne mærke gulvvarmen.

Vi bruger i vinterperioden 10 kg gas på 3-4 dage afhængig af vind og vejr - og når først varmen er reguleret, så sidder vi i blusse- og skjorteærmer indendørs med 22-23 grader, men oftest med et par sutsko på, fordi gulvvarmen ikke forhindrer, at fødderne sender varme ud fra overfladen, så vi fryser lidt på fødderne. Og vi har yderst sjældent dug på vinduerne. Det viser, at vi har fundet den rigtige varmebalance.
Jeg kan her give et eksempel ved vi..   Dennis Nymann 24.2.2018 |  9:25
Jeg kan her give et eksempel ved vintercamping i Spanien.
Koldeste periode er januar/februar hvor vi kan komme ned på 12-13 gr dag og is på biltaget om natten hvad der kan forekomme 10-15 gange på hele vinteren.
Alt køre på gas.. dvs. 190 l køl/fryseskab, kaffe, tee, madlavning samt centralvarme og vandbåren gulvvarme hvor vi altid har 23 gr. om aften og 16 gr. nat..
Cv er en Kabe 560.. en desideret vintervogn.. og vi bruger en 11 kg gasflaske på typisk 8 til 10 dage når det er koldest!
De foregående 3 vintre havde vi en tysk vintervogn med godt 7 m indvendig længde og på 2 aksler.. her kunne vi bruge en 11 kg gasflaske på 4 dage når det var koldest!

Tommy Jensen.. jeg ved ikke om du kan bruge mit eksempel til noget, da dette jo er fra Alicante området og ikke i Danmark?
Mvh. Dennis
Bruger centralvarme mindre gas ??? ..   Flemming Udbjørg 24.2.2018 |  9:29
Bruger centralvarme mindre gas ??? Se her:

caravaninfo.dk
Skemaerne siger kun noget om kapaci..   Tommy Hansen 24.2.2018 |  10:06
Skemaerne siger kun noget om kapaciteten i de enkelte apparater.
Hvad apparaterne reelt bruger er jo bestemt af campingvognens størrelse og isolering, samt udetemperatur, vindforholdene og varmtvandsforbruget.

Jeg har selv skiftet fra en TEC (LMC) med Alde og til en Cabby med Alde og samme størrelse. Dette gav en betydelig nedgang i vores gasforbrug.
Alde Centralvarme og vandbåret gulv.. F. Bruun 24.2.2018 |  12:25
Alde Centralvarme og vandbåret gulvvarme kan jo køre på 230 Volt alene - helt uden at skulle iføre sig kamelulds tøfler eller andre "hjælpemidler"!
www.google.dk

Forstør Zoom
Nåe ja "min far er stærkere end din..   Kjeld L Kristensen 24.2.2018 |  13:28
Nåe ja "min far er stærkere end din far" lyser jo også ud af de foreløbige indlæg.
Men med de viste forbrug af gas er der jo ikke nogen "signifikant" forskel når varmeeffekten ellers er ens.

illustrationer om varmens fordeling i et Vandbåret anlæg som Bruun viser, bruges ofte som postulat. og tegner man luftslanger i stedet for "radiatotorer" kan samme billede jo tegnes for et luftvarmeanlægs varmefordeling.

Imidlertid må man jo ved sammenligning også sammenligne den isolation som vognen er i besiddelse af, samt de pågældendenes krav til varme( nogen har det rart ved 20 grC andre først ved 25 gr.C

Om Tommy Jessens problem Kan jeg vel sige at netop ADRIA I visse vogntyper er sluppet let over Varmelangernes udgangshuller samt forskel i længden af de 2 fordelings kredse som er etableret her.
Er der her som i min gamle ADIVA en forskel på en halv snes meter, Vil den luft som kommer ud i den lange slanges ende være begrænset og stærkt temperaturreduceret.
For vi mange som har sæson fra april til november er dette til at leve med, men for vintercampister må der gøres en del. Prøv at søge på løsninger
Jeg har løst el gulvvarme ( eftermo..   Lars Andersen " 8400 " 24.2.2018 |  16:02
Jeg har løst el gulvvarme ( eftermonteret ) i min lmc ,jeg har lagt alukraft under elmåtterne og nu varmer det ca 50 % bedre .
Uanset forbrug, har man først prøve..   Peer Aagaard 24.2.2018 |  19:04
Uanset forbrug, har man først prøvet centralvarme er man ikke længere i tvivl, det er en helt anden komfort, og er man indstillet at betale merprisen for centralvarme vil man nok aldrig mere få blæservarme. Hilsen Peer
Bruun - vi går også med tøflerr/sut..   Flemming Udbjørg 24.2.2018 |  19:47
Bruun - vi går også med tøflerr/sutsko herhjemme om vinteren. Det har ikke meget med varmeeffekt i campingvognen at gøre.

Jeg nævnte det bare, fordi gulvvarmen ikke "bare" er et spørgsmål om at være varm om fødderne, men at få rummet varmet op, uden at have et koldt gulv til at ødelægge oplevelsen.
@Flemming Udbjørg! Jeg har haft 4 v.. F. Bruun 25.2.2018 |  16:11
@Flemming Udbjørg!
Jeg har haft 4 vogne med Truma blæservarme og 2 med ditto plus el. gulvvarme, samt 2 med vandbåret central- og vandbåret gulvvarme og har derfor årevis lang erfaring med de forskellige varmesystemer ikke mindst varmecomforten i campingvogne, så jeg har på egen krop mærket den store forskel på disse forskellige opvarmningsformer. Den er ganske som at sammenligne med boligopvarmning med kakkelovn og centralvarme, hvor førstnævnte jo er noget "fodkold" og med træk i krogene!

Forstør Zoom
@F.Bruun Du har så evig ret, jeg ha..   Peer Aagaard 26.2.2018 |  19:49
@F.Bruun
Du har så evig ret, jeg har selv prøvet flere vogne med blæservarme ( Sprite, Wilk, Knaus, Tabbert) og har nu nummer 4 med centralvarme ( Cabby, Tabbert, Cabby, Adria Alpina) og det er en helt anden varme og komfort, man har dejlige lune vægge og ikke nogen kuldestråling. Jeg tror ikke at dem der påstår noget andet selv har prøvet at bo i en vogn med centralvarmeanlæg.
Alde vs. Truma Combi 6E Jeg vil ger..   Robert B. 25.4.2019 |  22:25
Alde vs. Truma Combi 6E
Jeg vil gerne bidrage lidt, jeg har nemlig fået lidt erfaring med de nyeste varmesystemer og har i den grad savnet info/erfaring fra folk der har prøvet begge de nyeste systemer på egen krop.

Vi havde en LMC 560 med Alde 3020 og varmen i den er formidabel det gik bare sådan at jeg efter kun et år med LMCen i den grad forelskede mig i en 2019 Fendt 560 Problemet var, at hvis jeg ville have den med Alde 3020, skulle jeg vente til 2020 modellen :-(
Jeg var simpelthen så usikker, men efter megen research og test, som det nu var muligt, købte vi Fendten uden Alde og her kommer her mine erfaringer fra den proces og de første døgn i den.

Vores Fendt kom med den nyeste Combi 6E (den med 10 liter varmt vand vs. 8 liter på modellen før, som syntes at være lidt mere hørbar) og den klarede de første nætter med frost fint og især efter jeg fandt ud af at lukke for gulvventilerne, så al varmen kom op langs kanten. Den er ligeså lydløs som Aldeen (lyden var vores største bekymring) og den holder varmen ligeså stabilt. Kun når vognen er helt koldt og skal startes op, kan man høre det er luftvarme.
Den syntes at være lidt mere gas forslugen, men jeg har ikke nok sammenligningsgrundlag til at være helt sikker. Det sagt betyder de par flasker gas ikke så meget i det store billede og vi camperer meget lidt i november, december og januar.

Det ville have kostet 25.000 kr. ekstra at få Alde i - 25.000 kr. som jeg nu er ret glad for at have sparet. Det sagt vil jeg stadig foretrække Alde hvis det var gratis, men det er mest fordi jeg kan lide tanken om vandbåren varme og ikke fordi jeg har manglet noget de trods alt kun 11 døgn vi har nået i Fendten indtil videre.

Det er hverken videnskabeligt eller en omfattende test og det her er jo i sagens natur temmelig subjektivt, men jeg håber da at nogen vil kunne bruge mine erfaringer og observationer.

P.S.
Vi har også tidligere haft en vogn med Truma 3004 s-varmer (eller hvad den nu hedder) og en med Alde 3000 og i sammenligning med dem, er den nye Combi 6E umådeligt meget bedre.
Truma er og blir en dårligere løsni.. Jan Petter 28.4.2019 |  23:22
Truma er og blir en dårligere løsning enn Alde. Men man fryser ikke i hjel i noen vogn med Truma, men har man en godt designet vogn med Alde så er den overlegen Truma når det gjelder jevn og behagelig varme over hele vognen. Truma har en fordel, og det er at vognen varmes opp hurtigere. Men jevn varme får man ikke når en snakker om vogner med 2 akslinger.

Men en god Aldeløsning krever så mye mer. Riktige type konvektorer, med liten avstand mellom konvektorer. Store og mange åpninger ved gulvet under benker og skap er et must, men også riktig åpning langs yttervegger for at den varme luften skal stige opp og sirkulere. Men også konvektorenes plassering betyr mye. Samt type konvektorer. Alde's "gamle" konvektorer med 60mm lameller avgir inntil 400w/løpemeter. De nye og mye tynnere konvektorer, og med tynnere rør enn de med 60mm lammeller, avgir maks 180w/løpemeter. Og så er isolasjontykkelse og isolasjonskvalitet en viktig faktor. Og ikke minst vindustyper. Se på Kabe og Polar f.eks. Små rammevinduer som gir mye mindre varmetap pr m2 enn de mest vanlige vinduer, som i min Dethleffs 760 Exclusive. Den kan leveres med rammevinduer, men jeg valgte ikke det.
Gulvvarmen er et eget kapittel. Der har Kabe en egen helt topp løsning: AGS Pro med 4 separate sløyfer som kan styres separat.

Jeg har vintercampet mange ganger ned til minus 30 gr, og med Alde 3000 som det var i den vognen var det helt topp temperatur inne.

Flere naboer der jeg har fastplass har Bjølseth 650. Det er en vogn som flere har brukt ned til minus 35 gr. Og med jevn og fin varme i hele vogna. Kabe og Polar er vel de enste som er i nærheten av den kvalieten i dag.
Typisk i en Bjølset 650 er at man ikke trenger gass før det er ned mot minus 20, om det ikke blåser.

Her er en tabell over de siste 12 måneder der jeg camperer hele året. Vi var ikke i vognen de dagene det var - 42 gr. Da var vi hjemme og fyrte i pesien!
Alle som camperer der om vinteren har Alde. Ingen som vil vintercampe med Truma. De bruker sin vogn kun vår, sommer og høst.

Forstør Zoom
Skulle ha vært litt mer presist når..   Jan Petter 28.4.2019 |  23:27
Skulle ha vært litt mer presist når skrev om Bjølseth og minus 20 gr: 2 kw el er tilstrekkelig ned til rundt minus 18-19 gr for en innetemp på rundt 21-22 gr.
Skema'er med gasforbrug. Det må da..   Jesper K. 10.5.2019 |  0:05
Skema'er med gasforbrug.

Det må da være MAX forbrug - hvis gasovn/-fyr kører på fuld tryk.
Ikke hvad det rent faktisk bruger på at holde 20gr. i vognen på en almindelig vinter dag.

Vi har ALDE 3010 - som skulle bruge 245-405 gram/time = 5.88-9,72kg pr. døgn

Det er vi slet ikke i nærheden af og bruge på vinter-/skiferie i Østrig
Det vil jo betyde ½-1 flaske pr. dag !! - Vi bruger max 2 10kg flasker på en uge inkl. turen derned og hjem igen.
Forbrug af gas og elektricitet ( må..   Kjeld L Kristensen 10.5.2019 |  14:35
Forbrug af gas og elektricitet ( måske lidt overflødig) men!
Det er vanskeligt at angive et gennemsnitlig forbrug.
Dette gælder for så vidt både for køleskab som varme.
Energiforbruget vil jo under alle omstændigheder være afhængig af omgivelsestemperatur som den Varme/ kuldeeffekt der ønskes opretholdt .

Derfor opgives ofte min og maxforbrug, af til årsforbrug, og sommetider kun maxforbrug. men ingen målemetode kan jo være retvisende når ikke man eksakt kender de forhold der bydes det enkelte produkt.

Forskellen i energiforbruget af køleskab og varmeanlæg er jo stor hvis man vil have 5grC inde i skabet, eller 20-25 grader i sin vogn hvis temperaturen udenfor er mellem+ 40grC eller -40 grC

De fleste tabeller er derfor ikke retvisende når det gælder ens placering og ens personlige ønsker.

Deltag i debatten

Du skal være logget ind for skrive eller redigere i vores debatforum

E-mail  
Password  
Husk mig  

Er du en ny bruger af vores debatforum, kan du oprette en profil her

Har du glemt dit password?

Fortvivl ikke. Udfyld din e-mail adresse herunder, og vi sender dig straks et nyt.

  E-mail